czwartek, 5 kwietnia 2012

Jajko w kształcie serca


 Jak zrobić jajko w kształcie serca??? Na stronie http://www.tipy.pl/  znalazłam taką instrukcję. Wykonanie wydaje się proste, więc chyba się skuszę:) Jajko musi być maksymalnie gorące (trzeba szybko obierać), żeby się ładnie odkształciło i nie pękło.

Rzeczy, których potrzebujesz:
  • Jajko na twardo
  • Karton po mleku lub po soku (przetnij wzdłuż jednej ścianki, dobrze umyj i wysusz)
  • Pałeczka do jedzenia (najlepiej okrągła)
  • Gumki (recepturki)
krok 1

Jajka na twardo - serduszka 1 

Wytnij z kartonu przednią ściankę i złóż ją na pół wzdłuż długości. Ugotuj jajko na twardo.
krok 2

Jajka na twardo - serduszka 2 

Jak jeszcze jajko będzie gorące obierz je ze skorupki, połóż w zgięciu kartonu, po środku jajka umieść okrągłą pałeczkę, dociśnij ją i przymocuj do kartonu z dwóch stron gumkami recepturkami.
krok 3

Jajka na twardo - serduszka 3 

Jeśli nie masz okrągłej pałeczki do jedzenia, możesz umieścić pośrodku jajka rurkę do picia z umieszczonym w niej patyczkiem do szaszłyków. Upewnij się, że jajko jest świeżo ugotowane i gorące. W innym przypadku jajko może pęknąć pod wpływem nacisku.
krok 4

Jajka na twardo - serduszka 4 

Pałeczka powinna się zatapiać w jajku. Teraz zostaw jajko na około 10 minut. Jeśli jest wysoka temperatura powietrza (np. środek lata) to jajko włóż do lodówki.
krok 5

Jajka na twardo - serduszka 5 

Ściągnij gumki oraz pałeczkę. Teraz widać jak świeżo ugotowane jajka na twardo są podatne na odkształcenie.
krok 6

Jajka na twardo - serduszka 6 

Jajko wygląda naprawdę słodko.
krok 7

Jajka na twardo - serduszka 7 

Przetnij jajko na pół. Jak zobaczysz - żółtka również zmienią kształt i teraz będą żółtymi serduszkami.
krok 8

Jajka na twardo - serduszka 8 

Odetnij spód jajkom, aby stabilnie leżały na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj