Jak zrobić jajko w kształcie serca??? Na stronie
http://www.tipy.pl/ znalazłam taką instrukcję. Wykonanie wydaje się proste, więc chyba się skuszę:) Jajko musi być maksymalnie gorące (trzeba szybko obierać), żeby się ładnie odkształciło i nie pękło.
Rzeczy, których potrzebujesz:
- Jajko na twardo
- Karton po mleku lub po soku (przetnij wzdłuż jednej ścianki, dobrze umyj i wysusz)
- Pałeczka do jedzenia (najlepiej okrągła)
- Gumki (recepturki)
krok 1
Wytnij z kartonu przednią ściankę i złóż ją na pół wzdłuż długości. Ugotuj jajko na twardo.
krok 2
Jak jeszcze jajko będzie
gorące obierz je ze skorupki, połóż w zgięciu kartonu, po środku jajka
umieść okrągłą pałeczkę, dociśnij ją i przymocuj do kartonu z dwóch
stron gumkami recepturkami.
krok 3
Jeśli nie masz okrągłej
pałeczki do jedzenia, możesz umieścić pośrodku jajka rurkę do picia z
umieszczonym w niej patyczkiem do szaszłyków. Upewnij się, że jajko jest
świeżo ugotowane i gorące. W innym przypadku jajko może pęknąć pod
wpływem nacisku.
krok 4
Pałeczka powinna się
zatapiać w jajku. Teraz zostaw jajko na około 10 minut. Jeśli jest
wysoka temperatura powietrza (np. środek lata) to jajko włóż do lodówki.
krok 5
Ściągnij gumki oraz pałeczkę. Teraz widać jak świeżo ugotowane jajka na twardo są podatne na odkształcenie.
krok 6
Jajko wygląda naprawdę słodko.
krok 7
Przetnij jajko na pół. Jak zobaczysz - żółtka również zmienią kształt i teraz będą żółtymi serduszkami.
krok 8
Odetnij spód jajkom, aby
stabilnie leżały na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz