sobota, 29 września 2012

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Ponieważ u mnie w domu najchętniej i z największym zapałem pochłaniane są ziemniaki i mięso mielone, wciąż muszę wymyślać nowe potrawy na bazie tych dwóch składników. Dzisiaj więc na tapecie mamy ziemniaki faszerowane:


Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty: obieramy ziemniaki (jak największe), łyżeczką wydrążamy środki ziemniaków, tak aby powstały ziemniaczane łódeczki:). Wrzucamy do osolonej wody i obgotowujemy przez 10-15 minut.




Tak przygotowane ziemniaki można nafaszerować niemalże wszystkim:) U mnie jest to mięso mielone uzupełnione kawałkami wydrążonych ziemniaków, cebulą, startym żółtym serem, jajkiem i całą masą przypraw (ze szczególnym uwzględnieniem słodkiej, mielonej papryki:D).

Cały ten bardzo porządnie wymieszany farsz podsmażamy na patelni, a następnie krótko dusimy - jakieś 15 minut.


Kolejnym krokiem jest upchnięcie farszu w podgotowanych wcześniej ziemniaczanych łódeczkach. Nafaszerowanymi ziemniakami wypełniamy wyłożoną folią do pieczenia blachę.


Tak przygotowane ziemniaczane łódeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy jakieś pół godzinki. Całość możemy oczywiście przed zapieczeniem przykryć startym żółtym serem, ale ponieważ łupieże za serem nie przepadają, pozostajemy przy wersji light:)

post signature

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj