Ciapkapusta to śląskie danie robione z kiszonej kapusty i potłuczonych ziemniaków. Danie tak banalnie proste, że postanowiłam je przyrządzić:)
CIAPKAPUSTA:
Do przyrządzenia ciapkapusty potrzebne nam jest jedynie pół kilograma kapusty kiszonej i tyle samo (lub nieco więcej, jak kto lubi) ziemniaków. Do tego jeszcze jedna cebula (opcjonalnie wędzony boczek - ja robiłam bez), vegeta, sól i pierz do smaku oraz masło do smażenia.
Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem odrobiny vegety. Ziemniaki obieramy i gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masełko i wrzucamy do niego drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie boczek), smażymy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki przerabiamy na puree przy pomocy tłuczka. Łączymy z kapustą i podsmażoną cebulką (opcjonalnie boczkiem). Całość intensywnie mieszamy i mamy gotową ciapkapustę:)
Do tej prostej, ale niezwykle smacznej potrawy przyrządziłam pierś kurczaka w papirusie firmy Winiary.
POMYSŁ NA SOCZYSTĄ PIERŚ KURCZAKA Z PAPRYKĄ:
Ponieważ jestem fanem papryki, mój papirus był właśnie paprykowy:
Mięso jest równie łatwe w przygotowaniu, jak ciapkapusta. W opakowaniu znajdziemy cztery kawałki bogato przyprawionego papirusu:
Wystarczy tylko pokroić kurzęcego fileta, potraktować go delikatnie tłuczkiem do mięsa, zawinąć w papirus i smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu przez około 5 minut:
Mięsko jest miękkie i aromatyczne. Świetnie doprawione, w środku delikatne, na zewnątrz lekko ostrawe. Po prostu pyszne, więc z czystym sumieniem polecam:)
Jak ja lubię takie banalnie proste dania:) Z innymi , bardziej skomplikowanymi, mam problem :(
OdpowiedzUsuńJa również:) I dlatego takiej na przykład polędwicy Wellington (filet z polędwicy wołowej otoczony grzybami i pasztetem, najlepiej z gęsich wątróbek, zapieczony w rumianym francuskim cieście) nie przyrządzę nigdy w życiu:P
Usuńłooo mamo ha ha musze kupic papirus i spróbowac, a sa inne smaki tez?
OdpowiedzUsuńJest jeszcze pierś kurczaka w ziołach prowansalskich i pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
UsuńTeż miałam dzisiaj papirusa na obiad i powiem szczerze - sprawdził się :)
OdpowiedzUsuńMi też smakował:)
Usuń