piątek, 26 października 2012

Papirus i ciapkapusta, czyli obiadokolacja doskonała:)

Dzisiejszą naszą obiadokolację stanowiła pierś kurczaka usmażona w papirusie firmy Winiary oraz ciapkapusta, którą kątem oka wyłapałam w ostatnim programie TVN-u  Ugotowani
Ciapkapusta to śląskie danie robione z kiszonej kapusty i potłuczonych ziemniaków. Danie tak banalnie proste, że postanowiłam je przyrządzić:)

CIAPKAPUSTA:
Do przyrządzenia ciapkapusty potrzebne nam jest jedynie pół kilograma kapusty kiszonej i tyle samo (lub nieco więcej, jak kto lubi) ziemniaków. Do tego jeszcze jedna cebula (opcjonalnie wędzony boczek - ja robiłam bez), vegeta, sól i pierz do smaku oraz masło do smażenia.
Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem odrobiny vegety. Ziemniaki obieramy i gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masełko i wrzucamy do niego drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie boczek), smażymy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki przerabiamy na puree przy pomocy tłuczka. Łączymy z kapustą i podsmażoną cebulką (opcjonalnie boczkiem). Całość intensywnie mieszamy i mamy gotową ciapkapustę:)
Do tej prostej, ale niezwykle smacznej potrawy przyrządziłam pierś kurczaka w papirusie firmy Winiary.

POMYSŁ NA SOCZYSTĄ PIERŚ KURCZAKA Z PAPRYKĄ:

 Ponieważ jestem fanem papryki, mój papirus był właśnie paprykowy:

Mięso jest równie łatwe w przygotowaniu, jak ciapkapusta. W opakowaniu znajdziemy cztery kawałki bogato przyprawionego papirusu:

 Wystarczy tylko pokroić kurzęcego fileta, potraktować go delikatnie tłuczkiem do mięsa, zawinąć w papirus i smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu przez około 5 minut:

Mięsko jest miękkie i aromatyczne. Świetnie doprawione, w środku delikatne, na zewnątrz lekko ostrawe. Po prostu pyszne, więc z czystym sumieniem polecam:)


P.S. Ponieważ w statystykach mojego bloga w opcji "źródła ruchu sieciowego - wyszukiwane słowa kluczowe" króluje (nie wiem dlaczego) pytanie: "czy zjadamy papirus?" uprzejmie informuję, że papirus wrzucamy po prostu do kosza, absolutnie go nie zjadamy - no chyba, że ktoś lubi, ale to już na własną odpowiedzialność!
post signature

6 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie banalnie proste dania:) Z innymi , bardziej skomplikowanymi, mam problem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również:) I dlatego takiej na przykład polędwicy Wellington (filet z polędwicy wołowej otoczony grzybami i pasztetem, najlepiej z gęsich wątróbek, zapieczony w rumianym francuskim cieście) nie przyrządzę nigdy w życiu:P

      Usuń
  2. łooo mamo ha ha musze kupic papirus i spróbowac, a sa inne smaki tez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeszcze pierś kurczaka w ziołach prowansalskich i pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami

      Usuń
  3. Też miałam dzisiaj papirusa na obiad i powiem szczerze - sprawdził się :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj