Upiekłam sobie dzisiaj mój pierwszy w życiu chlebek! Według przepisu z bloga Słuchaj Mamy! , bardzo prostego i niemożliwego do zepsucia:) Przepis tutaj: http://sluchajmamy.blogspot.com/2013/01/bardzo-prosty-chleb-domowy.html
Do wykonania domowego chlebka potrzebne są jedynie:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 i 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżeczki soli,
- ok, 3g świeżych drożdży lub 1,5g drożdży suchych.
Chlebek rósł sobie spokojnie od wczorajszego wieczoru - wszystko według przepisu:) Rano stwierdziłam, że chyba dodałam za dużo drożdży, ewentualnie wzięłam za małą miskę. Ciasto próbowało wydostać się na wolność i zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili, żeby je okiełznać!
Chleb wyszedł rewelacyjnie! Po prostu niebo w gębie! Ta chrupiąca skórka jest nieziemska! Nie rozumiem, jak mogłam w ogóle jeść kupny chleb, kiedy można sobie zrobić takiego cudeńko, tak małym nakładem pracy!
Od dzisiaj jemy tylko i wyłącznie własnoręcznie upieczony chlebek!
Polecam!
a w jakiej temperaturze i jak długo pieczesz taki chlebek?
OdpowiedzUsuńPieczony 45-50 minut w temperaturze ok. 230-240 stopni.
UsuńMniam ja też chce taki !!! ;)
OdpowiedzUsuńNawet nie podejrzewałam, że domowy chlebek może być taki pyszny:)
UsuńGratuluję! Wygląda przepysznie:D Hmmmm.... już czuję ten zapach:)
OdpowiedzUsuńZaraz lecę do sklepu po mąkę na następny bochenek:)
UsuńMmmm, pyszności, muszę powiedzieć siostrze, żeby mi upiekła;p
OdpowiedzUsuńA jak pachnie:)))
UsuńWygląda przepysznie :-) muszę spróbować kiedyś moich sił w pieczeniu chleba :-)
OdpowiedzUsuńJa po dzisiejszych doświadczeniach chyba całkowicie przerzucę się na chlebek własnej roboty:) Jest przepyszny!
Usuńmniam, świeży chlebek
OdpowiedzUsuńPachnący i chrupiący:D
UsuńWygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńMusiał być smaczny.
Pyszny i dużo dłużej utrzymuje świeżość, niż taki "sklepowy"!
Usuń